Ce este sigilarea dentară?
Sigilarea dentară este o metodă de prevenire a cariei, procedura utilizată atât în stomatologia generală a adultului, cȃt şi în stomatologia pediatrică (pedodonţie). Incidența cariilor în rândul copiilor este mai mare, ei fiind mari consumatori de dulciuri și sucuri.
Metoda constă în aplicarea unui strat foarte subţire de compozit fluid, sigilant dentar, pe suprafaţa masticatorie a dinţilor, în şanţuri şi fosete, după ce dintele a fost curățat, igienizat corespunzător și, apoi, uscat.
Sigilantul rămâne ca o foiţă subţire de culoarea dintelui şi actionează ca o barieră împotriva agenţilor patogeni care duc la formarea plăcii bacteriene și ulterior a cariilor dentare.
Ce presupune sigilarea dinţilor?
Sigilarea presupune obturarea șanțurilor dinților, ce permit retenţia de resturi alimentare, care dacă nu sunt înlăturate prin periaj, favorizează apariția cariilor. Sigilarea este indicată pe dinţii neafectaţi de procesul carios. Sigilarea dinților la copii poate avea loc imediat ce dinții permanenți s-au dezvoltat și, astfel, vor fi protejați încă de la început.
Cu alte cuvinte, dinții de lapte, deși au o durată scurtă de viață, vor influența decisiv dezvoltarea dentiției viitoare. Practic, această manoperă va fi una de prevenție pe termen lung și nu de tratament.
Cum se realizează sigilarea dinţlor?
- Periajul profesional al dinţilor.
- Aplicarea soluţiei de aderenţă cu o pensulă şi se aşteaptă 1 – 2 min pentru uscare.
- Aplicarea gelului de sigilare în şanţurile dintelui, apoi fotopolimerizare cu lampa UV 20 sec.
- Se verifică dacă stratul de gel are o înălțime optimă și muşcătura este perfectă.
Avantaje
- previne apariția cariei dentare atât la copii, cât și la adulți.
- scade riscul potenţialelor probleme ce pot apărea la dentiţia de lapte și implicit la dentiţia permanentă.