Tratamentul ortodontic chirurgical

De cele mai multe ori, pacienții care necesită tratament ortodontic, pot fi tratați apelând la gama variată de aparate ortodontice existente. Creșterea mandibulei la un copil aflat în creștere poate fi ghidată pentru a îmbunătății alinierea dentară, cânt tratamentul adecvat este aplicat înainte de pubertate. Dar, uneori, ortodonția de una singură nu este suficientă pentru a corecta problemele apărute la dinți sau maxilare. În astfel de cazuri, o abordare chirurgicală poate fi necesară.

Chirurgia de corectare a maxilarelor ( cunoscută și sub denumirea de chirurgie ortognatică) poate fi recomandată problemelor ortodontice de natură scheletică – ceea ce înseamnă că mușcătura necorespunzătoare nu este cauzată de poziția dinților în maxilare, ci mai degrabă de însăși poziția maxilarelor. Unele exemple includ: ocluzia deschisă (unde dinții superiori și inferiori nu se întâlnesc când cavitatea orală este închisă), o mandibulă protrudată ( buza inferioară și bărbia par prea în față), sau o mandibulă retrudată ( unde bărbia pare mai puțin proeminentă). Corectarea acestor probleme la un adult poate implica modificarea chirurgicală a unuia sau a ambelor maxilare. Scopul intervenției de corectare a maxilarului este îmbunătățirea funcțiilor orale de bază, cum ar fi masticația, deglutiția, fonația și respirația, cât și restabilirea simetriei faciale.

O abordare de echipă

Chirurgia ortognatică efectuată în asociere cu tratamentul ortodontic este un proces de colaborare care include ortodonți, medici stomatologi generaliști și chirurgi orali și maxilofaciali. Prima etapă este o evaluare amănunțită de către medicul ortodont și medicul chirurg, care de obicei include radiografii și alte examinări complementare ( precum fotografii sau CT-uri), cât și modele diagnostice a dinților și maxilarelor. Fiind ajutați de aceste informații, un plan de tratament complet va fi conceput pentru fiecare situație individuală în parte.

Câteva luni de tratament ortodontic sunt adesea necesare înainte de intervenția chirurgicală, pentru a alinia dinții superiori și inferiori în vederea procedurii. Chirurgia în sine este în general efectuată sub anestezie generală într-un spital. După o perioadă de recuperare, este necesară o a doua fază de tratament ortodontic pentru a realiza ajustări minore și pentru a asigura stabilitatea mușcăturii rearanjate. Perioada totală de tratament, inclusiv ortodonția preoperatorie și postoperatorie și intervenția chirurgicală, poate fi în jur de 3 ani.

Evaluarea unei soluții chirurgicale

Chirurgia ortognatică este în general luată în considerare doar atunci când tratamentele mai conservatoare (cum ar fi ortodonția) sunt considerate insuficiente. Astfel, nu este de obicei adecvată pentru o malucluzie minoră, dar poate fi recomandată pentru nealinierea medie sau severă a maxilarelor. Ca  în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, aceasta prezintă anumite riscuri, inclusiv infecții, hipoestezie sau reacții adverse la anumite medicamente sau substanțe anestezice. Înainte de efectuarea oricărei proceduri, beneficiile și riscurile potențiale vor fi explicate; trebuie să vă simțiți liber să cereți informații mai complete despre orice aspect al tratamentului pe care nu îl înțelegeți pe deplin.

Deoarece acest tip de intervenție chirurgicală produce modificări permanente la nivelul maxilarului, nu este adecvat pentru tinerii a căror oase sunt încă în creștere; totuși, pentru adulți și adolescenți, intervențiile chirurgicale de corectare a maxilarelor pot aduce multe schimbări pozitive în ceea ce privește funcția orală și aspectul oral, care nu ar putea fi realizate altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *