fbpx

Bruxismul

Ce este?

Reprezintă „scrâșnitul ” sau „scârțăitul” dinților şi apare atât pe parcursul zilei, cât și noaptea. Deși nu există o anumită vârstă predominantă pentru bruxism, se pare că adulții sunt mai afectați decât copiii. De asemenea, multe persoane pot suferi la un moment dat de bruxism, dar acest lucru să fie un obicei temporar. 

Cauze ale bruxismului

Deși de cele mai multe ori stresul psihic și stările de anxietate sunt cauzele bruxismului, acesta apare și pe fondul unor probleme dentare, mai exact ocluzale  atunci când dinții intră în contact sau când persoana respectivă mănâncă ori vorbește.

În majoritatea cazurilor, scrâșnitul din dinți al copiilor îi neliniștește pe părinți. Acesta poate să apară atât în timpul zilei cât și noaptea în somn. Nu se cunoaște pe deplin cauza determinantă a bruxismului, însă au fost descoperiți o serie de factori favorizanți pentru apariția bruxismului și anume: alergii, obstrucția căilor aeriene superioare, stres emoțional, tulburări ocluzale, dizabilități neurologice.

La preșcolari bruxismul a fost asociat cu interiorizarea emoților, depresie si anxietate. În general, copiii care bruxează prezintă și alte probleme de sănătate de tipul: infecții ale urechilor, răceli frecvente, alergii și rinite cronice.

Efecte

Efectele negative ale bruxismului asupra cavității bucale pot fi importante. În primul rând, va apărea abrazia patologică a suprafețelor dinților (se uzează într-un ritm mult mai rapid decât în mod normal), iar în același timp vor suferi şi țesuturile parodontale, gingiile și osul alveolar, care susțin dinții în cavitatea bucală. Totodată, bruxismul afectează musculatura oro-facială și, în timp, poate duce și la probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare, mai exact disfuncții temporo-mandibulare.

Recomandări

Prevenirea bruxismului la copii se poate realiza prin înlăturarea tuturor factorilor favorizanți: îndepartarea polipilor nazali și a tuturor factorilor alergeni ce pot induce bruxism în timpul nopții (îndepăretarea prafului din dormitor și a animalelor de casă, folosirea lenjeriilor de pat din bumbac).

Consecințele  bruxismului  la  copii  se  răsfrâng  asupra  reliefului  ocluzal  cu  apariția  abraziei dentare (aplatizarea suprafețelor dentare, mai ales la molarii de lapte). În cazul unor suprafețe dantelate de abrazie ale molarilor de lapte se poate suspecta reflux gastroesofagian. Tratamentul în cazul bruxismului este complex și se adresează în primul rând relațiilor de ocluzie dentară. În paralel cu această etapă, medicul poate indica și purtarea unei gutiere ocluzale, mai ales pe timpul nopții. De asemenea, pacientului i se recomandă să evite consumul de cafeină, alcool și chiar să urmeze ședințe de fizioterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *