Ce sunt depunerile de tartru?
Tartrul este un complex organo-mineral aderent dinţilor şi altor structuri orale, ca de exemplu lucrările protetice, aparatele ortodontice etc. Acesta se formează din săruri salivare şi din placa bacteriană care nu este îndepărtată prin periaj. Chiar şi în cazul unei igiene orale corespunzătoare, pe suprafeţele dentare apar pete de cafea, ceai sau alimente colorate.
Tartrul reprezintă principala cauză în producerea bolii parodontale. Prin acumularea sa pe suprafeţele dentare, determină inflamaţie şi retracţie gingivală, ducȃnd în timp la resorbţia osului alveolar. Prin pierderea suportului osos, dintele devine mobil şi sensibil.
Tartrul dentar nu poate fi îndepărtat acasă, de aceea se recomandă vizite periodice la medicul stomatolog pentru evaluare şi igienizare profesională prin detartaj cu ultrasunete.
Ce presupune detartrajul cu ultrasunete?
Ultrasunetele generează vibraţii care sparg depozitele de tartru cu uşurinţă şi este bine suportată de către pacient. Ȋn cursul acestei proceduri, smalțul nu este afectat. Ȋn unele cazuri se recomandă utilizarea anesteziei – de exemplu, atunci când se îndepărtează tartrul subgingival. Se recomandă efectuarea detartrajului cu ultrasunete ca profilaxie o dată la șase luni.
Ȋn cadrul unei şedinţe de igienizare profesională, se urmăreşte îndepărtarea depozitelor de tartru supra şi subgingivale, dar şi a petelor pigmentare de pe dinţi. Se realizează cu ajutorul unei anse speciale, montată la piesa de detartraj.
Este foarte important ca detartrajul să implice și suprafaţa subgingivală a dinților, în special în cazul în care sunt prezente pungile parodontale. Tartrul subgingival este dăunător, deoarece nu este direct vizibil și distruge în timp țesuturile parodontale, putând provoca pierderea dinților.
După detartraj se realizează periajul suprafeţelor dentare cu o pastă specială, abrazivă, rezultȃnd suprafeţe lucioase, neaderente.
Airflow-ul se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional. Acesta vine în completarea procedurilor anterioare, îndepărtând eficient petele și depunerile de placă dentară situate în zone greu accesibile instrumentelor convenționale. Airflow este o metodă de curățare a dinților cu un dispozitiv care generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu, jet care acționează cu o presiune mare. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, ușor abraziv, pacienții vor avea parte și de lustruirea suprafețelor dentare igienizate.
La final, se recapitulează tehnicile şi mişcările corecte de igienizare pentru periajul de acasă. Periajul dentar trebuie realizat de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, şi trebuie urmat de folosirea aţei dentare şi de clătiri energice cu apă de gură.
Avantaje
- Dinţi curaţi
- Absenţa mirosului neplăcut
- Dispariţia inflamaţiei gingivale
- Prevenirea bolii parodontale
- Prevenirea cariilor
- Prelungirea vieţii lucrărilor dentare