Ce este diga dentară?
Diga dentară este considerată cel mai bun mijloc de izolare în stomatologie, fiind reprezentată de o folie elastică de latex care se aplică pe un cadru metalic sau de plastic şi care asigură izolarea perfectă a dinţilor de restul mediului bucal. Se foloseşte pentru a menţine uscată porţiunea pe care se lucrează, indiferent dacă este vorba de tratamentul unei carii simple sau de un tratament endodontic. Diga poate avea multiple culori şi forme, iar pentru pacienţii alergici la latex, există şi alte materiale din care se poate confecţiona diga.
Avantaje
- îmbunătăţeşte vizibilitatea medicului asupra zonei de tratat prin menţinerea retracţiei părţilor moi;
- protejează părţile moi ale pacientului de contactul cu diferite substanţe iritante pentru acestea;
- previne înghiţirea sau inhalarea instrumentelor, materialelor sau a altor substanţe rezultate în urma diverselor tratamente stomatologice;
- previne contaminarea cȃmpului operator cu salivă. Acest aspect este important în special în timpul tratamentelor endodontice (cȃnd microorganismele din salivă ar putea contamina canalele radiculare) sau în timpul aplicării obturaţiilor fotopolimerizabile cȃnd este necesar un cȃmp operator uscat;
- optimizează proprietăţile materialelor restauratoare prin controlul umidităţii şi contaminării.
- pacienţii sunt scutiţi să suporte diverse gusturi şi mirosuri neplăcute, , rulouri de vată pe care trebuie să le menţină nemişcate, stresul ca nu cumva să le înghită sau oboseala de a sta cu gura larg deschisă.
Cum se montează diga?
Medicul stomatolog, cu ajutorul unui perforator, realizează unul sau mai multe orificii în folia de latex, în dreptul dintelui sau dinţilor care vor fi trataţi. Folia de latex se montează pe un cadru metalic pentru o manevrare mai uşoară.
O clemă specifică este poziţionată în jurul dintelui pentru a preveni alunecarea digăi, apoi folia cu orificiul se ajustează de jur împrejurul clemei.