fbpx

Disjunctorul maxilar

Ce este disjunctorul maxilar?

Este un aparat ortodontic realizat la comandă, care este fixat  pe dinții superiori posteriori și care permite extinderea palatului. Acest aparat mai poate fi fixat cu micro-implanturi ortodontice în osul palatin. 

Acest aparat  include un șurub așezat în mijloc care poate fi rotit pentru a activa aparatul și pentru a genera o forță care separă delicat cele două oase palatale, unde se află sutura care le unește în mijloc.

Cui şi cȃnd este indicat?

Acest aparat se indică în special copiilor care prezintă un maxilar superior îngust (compresie de maxilar), în comparație cu maxilarul inferior. Acest lucru cauzează adesea o relație dentară anormală și/sau deviația maxilarului inferior. .

Compresia de maxilar este o anomalie scheletală în plan transversal, care poate fi moştenită (ereditară) sau cauzată de obiceiuri vicioase precum sugerea degetului, interpoziţia de obiecte între dinţi sau respiraţia orală.

Un maxilar prea îngust poate să limiteze, adesea, căile respiratorii situate deasupra palatului (cavitatea nazală), iar extinderea maxilarului poate ajuta la rezolvarea acestei anomalii. Expansiunea palatală poate facilita fluxul de aer în cavitatea nazală și permite pacientului să respire mai ușor prin nas.

Care este efectul acestui aparat?

Scopul disjuncţiei maxilare este de a lărgi osul maxilar şi a-i mări perimetrul, astfel încȃt cele două oase, maxilar şi mandibular, să fie corelate din punct de vedere al dimensiunii transversale, iar muscatura (ocluzia) să fie stabilă şi funcţională la finalul tratamentului.

Cum se activează disjunctorul maxilar?

Activarea se face prin introducerea cheii speciale în șurubul situat în mijlocul aparatului și prin rotirea șurubului înapoi (spre gât). Cheia are o piedică specială care o oprește să fie introdusă prea adânc.

Acest reglaj trebuie efectuat, în general, o dată sau de două ori pe zi; o dată dimineața și o dată seara, aceasta dacă nu este recomandat altfel. Nu se efectuează niciodată mai mult de 2 rotații pe zi. Dacă trebuie să “săriți” peste o rotire, dintr-un anumit motiv, nu încercați să “compensați timpul pierdut” făcând mai multe rotații în următoarele zile. Numărul total de rotații este mai important decât frecvența (rotiri/zi) la care sunt făcute.

Pacientul este văzut de medic în mod regulat (la fiecare 7-15 zile) în timpul perioadei de activare.

Odată ce se obține extinderea, se va opri rotirea șurubului și se va “imobiliza” aparatul pentru o perioadă de aproximativ trei luni (perioadă de imobilizare) înainte de a-l scoate.

Ce restricţii alimentare există?

Ȋn perioada tratamentului ortodontic, se contrainidică alimentele lipicoase (gume de mestecat, jeleuri, caramele) şi alimentele foarte tari (alune, nuci, covrigei, pop-corn).

De asemenea, pacientul nu are voie să muşte din alimentele tari (De exmplu: măr, sandwich-uri cu pȃine foarte tare). Acestea se vor tăia sau rupe în bucăţi mai mici.

Este foarte important ca pacienţii să respecte aceste reguli pentru a evita desprinderea aparatelor ortodontice.

Cȃt durează tratamentul?

Aparatul disjunctor se va purta pentru o perioadă de 9-12 luni. Chiar dacă activările se vor face doar în primele luni ale tratamentului, este foarte important ca acesta să fie menţinut pe arcadă pentru ca osul să se mineralizeze în noua poziţie.

De regulă, tratamentul cu aparatul disjunctor reprezintă prima fază de tratament în cadrul tratamentului ortodontic, fiind urmat ulterior de aparatul ortodontic fix, în funcţie de fiecare caz clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *