fbpx

Importanța retainerelor în tratamentul ortodontic

Purtarea aparatelor de contenție (retainerelor) este una din cele mai importante etape ale tratamentului ortodontic. Odată ce aparatul ortodontic fix este îndepărtat, dinții au o tendință de a se întoarce în pozițiile pe care le ocupau înainte de începerea tratamentului. Pentru a preveni această deplasare și pentru a ajuta dinții să se adapteze la noua lor poziție, aparatele de contenție trebuie purtate exact cât au fost indicate de către medicul ortodont.

Deplasări dentare minore au loc în fiecare cavitate orală, pe tot parcursul vieții, indiferent dacă a existat sau nu, în prealabil, tratament ortodontic de specialitate. Această deplasare este cel mai des întâlnită la nivelul dinților fontali inferiori. Aceste modificări în poziția dinților sunt normale și pot fi minimalizate sau eliminate prin purtarea continuă a aparatului de contenție pe o perioadă mai lungă.

Recomandăm ca după perioada inițială de stabilizare, retainerele să fie purtate în fiecare noapte, cel puțin timp de 1–2 ani, apoi, noaptea, de câteva ori pe săptămână, pentru a verifica dacă au avut loc deplasări dentare.

Vă rugăm să vă aduceți aparatele de contenție la fiecare control ortodontic, pentru a putea verifica dacă ele se potrivesc și pentru a le ajusta dacă este necesar.

Dacă retainerele sunt deteriorate, pierdute sau nu se mai potrivesc, vă rugăm să vă prezentați de urgență la medicul ortodont. Nepurtarea retainerelor, chiar și o perioadă mai scurtă, poate necesita confecționarea unui retainer nou sau posibil chiar recolarea dinților.

Tipuri de retainere:

1. Plăcuțe mobilizabile, formate din material acrilic de diferite culori.

2. Gutiere de contenție transparente.

Când retainerele sunt îndepărtate dimineața, ele trebuie spălate cu atenție cu o periuță de dinți, folosind apă și săpun. Când retainerul nu se poartă, acesta trebuie ținut în cutiuța în care l-ați primit.

3. Retainerul colat

Este format din sârmă și este prins la nivelul suprafeței linguale ( înspre limbă) ale celor șase dinți frontali inferiori. Trebuie avută mare grijă pentru a preveni desprinderea retainerului colat prin acordarea unei atenții sporite în ceea ce privește alimentele consumate. ( a se evita alimentele dure sau lipicioase). Fiecare dinte este prins de sârmă cu ajutorul unui material de colat de culoarea dintelui. Vă rugăm să verificați această legătură când vă spălați pe dinți și să ne sunati imediat ce observați că sârma s-a desprins de la nivelul unui dinte. Odată ce sârma se desprinde, dintele este liber să se deplaseze și adeseori își va schimba poziția, caz în care s-ar putea să fie necesară confecționarea unui retainer nou, necesitând costuri adiționale. Vă rugăm să vă asigurați că vă spălați pe dinți in jurul retainerului colat, de două ori pe zi pentru a îndepărta placa vizibilă. De asemenea este necesară folosirea zilnică a aței dentare, precum vi s-a indicat la noi în cabinet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *