fbpx

Introducerea obiectelor dure în gură

Ce presupune?

Introducerea în cavitatea bucală și chiar suptul unor obiecte străine este un obicei vicios sau o parafuncție care apare mai frecvent în perioada copilăriei, dar există și adulți care adoptă acest obicei. Obiectele introduse în cavitatea bucală sunt, cel mai frecvent, instrumentele de scris, cuie sau alte obiecte de uz casnic, de dimensiuni mici.

Efecte

  Introducerea obiectelor dure în gură are efecte nocive mai ales asupra dinților. Acest obicei duce la modificări de ax dentar cu apariția automată a tuluburărilor de ocluzie, însă afectează și structura dentară prin abrazie și fisuri, chiar și fracturi. Acest obicei apare frecvent în urma decondiționării altor obiceiuri vicioase anterioare, însă poate fi ușor înlăturat de către părinți prin supraveghere și atenționare.  

Recomandări

Cel mai indicat tratament este stoparea acestui obicei. Se recomanda conștientizarea de către persoana în cauză a nocivității acestor parafuncții încă din stadiile incipente. În acest sens medicul stomatolog poate avea un rol important, în cazul controalelor regulate, fiindcă acesta va putea observa primele simptome la nivelul cavității bucale și va putea face recomandări pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *