Ce este miniimplantul ortodontic?
Ortoimplantul este un fel de ancoră ce se fixează cu ajutorul unui șurub în osul maxilarului. Acest mecanism mai este numit și miniimplant, dar nu trebuie confundat cu implantul dentar propriu-zis. Acesta realizează o presiune laterală asupra dintelui pentru a-l apleca în direcția dorită. Sau dimpotrivă, este folosit ca o ancoră pentru a trage dintele înapoi în alveolă.
Acest dispozitiv ortodontic se aseamănă cu un şurub şi are un diametru de 1,8 mm şi o lungime de 6-10 mm. Este alcătuit dintr-un aliaj de Titan.
Cum se inseră?
Miniimplantul se înfiletează în tăblia osoasă, între rădăcinile dentare, cu ajutorul unei şurubelniţe speciale.
Ȋn şedinţa de plasare a miniimplantului se face o anestezie locală şi uneori este nevoie de o mică incizie la nivel gingival. După dispariția efectului anestezic el nu va fi simțit de către pacient.
Miniimplantul ortodontic trebuie să aibă o stabilitate primară după înfiletare (să stea fixat bine în os). Este contraindicat să se tragă de dispozitiv.
Pentru ca medicul stomatolog să evalueze corect locul de inserţie, vor fi necesare anumite radiografii. Se recomandă ca vȃrsta minimă a pacientului să fie de 15 ani.
După ce s-a realizat tratamentul ortodontic, ortoimplantul nu va mai fi necesar și va fi îndepărtat cu aceeaşi şurubelniţă. Nici dezinserarea ortoimplantului nu ridică probleme, pur și simplu se deșurubează micile șuruburi de fixare. Spaţiul rămas gol se vindecă în general rapid şi în siguranţă.