fbpx

Periajul dentar cu ajutorul periuţei electrice

Cum se foloseşte corect periuţa electrică?

Primul lucru care necesită o atenție deosebită este reprezentat de starea periilor capătului de periere. Fie că este manuală sau electrică, orice periuță de dinți trebuie înlocuită după o anumită perioadă de utilizare. Termenul standard, recomandat de medicii stomatologi, pentru înlocuirea periuței de dinți sau a capătului de periere, este de 3 luni de utilizare zilnică. Însă, fiecare individ și fiecare periaj diferă și de aceea trebuie acordată atenție următoarelor detalii: dacă perii capătului de periere par tociți, nu mai stau drepți, au început să se aplece spre laterale sau nu mai au culoarea pe care o aveau la început, acesta este momentul în care trebuie să fie înlocuit capătul de periere cu unul nou. Aceste deteriorări ale capătului de periere împiedică periajul corect și eficient.

Se începe prin a pune periuța sub apă și a aplica pe perii acesteia pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre. Gura trebuie împărțită în patru cadrane: dreapta sus, stânga sus, dreapta jos și stânga jos. Acest lucru ajută la abordarea periajului într-un mod corect. Se poate începe cu orice cadran, dar fiecare trebuie periat timp de minim 30 de secunde.

Se începe prin a poziţiona perii periuței la baza dinților, în locul unde începe gingia. Poziția perilor este la 45 de grade pe suprafața dinților, spre gingie. Nu trebuie aplicată presiune în timpul periajului, deoarece se pot leza dinții sau gingia. Vibrațiile periuței electrice ajută mult deoarece aplică și acestea o ușoară presiune în plus. Periajul trebuie să fie realizat respectând timpul alocat fiecărui cadran, mutând periuța treptat, pe fiecare dinte, menținându-se acel unghi de 45 de grade în permanență.

În timpul periajului, nu trebuie insistat mult la baza dinților, acolo unde începe gingia, deoarece în timp acest lucru poate determina retracţia gingiei, rădăcina dinților devenind expusă, aceasta fiind o problemă ce va necesita un consult stomatologic imediat.

După ce toate cele patru cadrane au fost periate corespunzător, trebuie periate limba și bolta palatină. Acest lucru va facilita eliminarea anumitor resturi alimentare și a unor bacterii care pot cauza mirosuri neplăcute. Acestea se vor peria cu foarte mare atenție prin mișcări circulare și cu o minimă presiune, pentru a evita cauzarea unor leziuni accidentale.

Dacă periuța electrică nu are un temporizator încorporat, se poate folosi unul extern, majoritatea telefoanelor având unul, fară a necesita instalarea unei aplicații suplimentare. 

Recomandări după periajul dentar

După ce periajul a fost finalizat, se recomandă folosirea aței dentare, chiar dacă periajul a fost corespunzăor. Aceasta asigură protecţie faţă de afecțiunile gingivale.

Pentru clătire este indicată folosirea apei de gură cu proprietăți antiseptice, cu efect benefic asupra plăcii bacteriene și al afecțiunilor gingivale.

Se recomandă evitarea consumului de alimente sau băuturi acide timp de 30-60 de minute după periaj, pentru a  proteja smalțul dinților.

Dacă se folosește periuța de dinți electrică în mod corect, dinții pot fi protejați și se pot păstra albi și sănatoși cât mai mult timp.

Avantajele periuţei electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *