Ce sunt sinusurile?

            Sinusurile sunt cavităţi deschise, umplute cu aer, amplasate în patru zone diferite ale feţei (sinusuri: maxilare, frontale, etmoidale, sfenoidale).

            Sinusurile maxilare sunt situate în zona de maxilar a oaselor faciale, la nivelul premolarilor si molarilor superiori. Sinusurile maxilare sunt prezente încă de la naştere, crescȃnd în dimensiuni odată cu creşterea facială, ajungȃnd astfel să fie cele mai mari dintre cele patru perechi de sinusuri.

De ce sinus lift?

            Partea din spate a maxilarului a fost dintotdeauna unul dintre locurile cel mai dificil de explorat din cauza cantităţii de os insuficiente şi imediata apropiere a sinusurilor.
            Cea mai importantă indicaţie a operaţiei de sinus lift este pregătirea suportului osos în vederea inserării implanturilor dentare. De obicei, se apelează la această intervenţie atunci cȃnd sinusul maxilar este coborȃt sau mărit, iar osul alveolar rămas nu are dimensiunea suficientă pentru a susţine implanturile dentare.

Cauze care pot provoca coborȃrea sau mărirea sinusurilor maxilare

·      Edentaţii vechi, netratate

·      Inflamaţii la nivelul sinusurilor maxilare

·      Tulburări genetice

·      Alte cauze: traumatisme, lipsa din naştere a dinţilor de la acest nivel, resorbţii osoase avansate etc.

 

Ce presupune această intervenţie?    

            Ca orice altă intervenţie chirurgicală stomatologică, întregul procedeu va avea loc sub anestezie locală, astfel încȃt pacientul să nu resimtă niciun fel de durere sau disconfort.

            Sinus lift intern/ ”închis” este o intervenţie care are loc în cazurile în care sinusul nu este foarte coborȃt. Medicul ridică membrana sinusală pȃnă la nivelul care să îi permită inserarea implantului. După ce membrana este ridicată, în cavitatea nou formată se adiţionează os şi sunt inserate implanturile.

            Sinus lift extern/ ”deschis” se face atunci cȃnd sinusul este foarte mare, iar osul de la nivelul acestuia este foarte puţin. Această intervenţie presupune crearea unei “ferestre” în os, prin intermediul căreia medicul împinge membrana sinusală După ce membrana este împinsă, se adiţionează os, şi obligatoriu membrana resorbabilă. Ȋn acest caz, fie se fac implanturile în aceeaşi şedinţă, fie se poate aştepta 3-6 luni de la adiţionarea osului.

Ce se întȃmplă după intervenţie?

            După intervenţia de sinus-lift, pacientul trebuie să respecte întocmai medicaţia (antibiotic şi antiinflamator) şi indicaţiile postoperatorii recomandate de medic, neexistȃnd astfel niciun fel de durere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *