Ce este?

De cele mai multe ori, copilul își suge policele (degetul mare) însă poate folosi și alt deget sau mai multe degete. Întrucât mișcările de sugere ale degetului pot apărea încă din viața intrauterină, acest obicei nu este considerat vicios până la vârsta de 3 ani.

Efecte

Acest obicei este frecvent în rândul copiilor, iar efectele negative pe care le-ar putea produce depind de durată, frecvență, de tehnică și de vârsta până la care se manifestă. De aceea, nu în toate cazurile pot apărea probleme ale țesuturilor maxilo-faciale. Cu toate acestea, anomaliile dento-maxilare care pot fi determinate de acest obicei nu sunt de neglijat.

Recomadări

Se recomandă evitarea pe cât posibil a metodelor de constrângere, sugerând părinților să încerce să își convingă copilul să renunțe de bunăvoie, prin oferirea de explicații corespunzătoare vârstei cu multă răbdare și căldură. Rezultatele obținute astfel sunt mult mai puțin traumatice pentru copil și de durată, el luând parte la luarea acestei decizii.

Înlăturarea acestui obicei se poate realiza, de asemenea, prin metode de 

constrângere. Părinții pot aplica mănuși speciale ortodontice, leucoplast pe deget, un lac special pe unghie sau diverse soluții cu gust rău.

Dacă obiceiul nu poate fi îndepărtat astfel, este indicată purtarea unor aparate ortodontice de inhibiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.