fbpx

Utilizarea dinţilor drept unelte

Ce este?

Aceasta apare atunci când arcadele dentare sunt folosite pentru o serie de „întrebuințări” neobișnuite și anormale precum: deschiderea cu dinții a unei sticle de bere, spargerea de nuci/alune/migdale între dinți, ruperea ambalajului unui produs alimentar, ruperea etichetei unui obiect de îmbrăcăminte.

  Mestecarea cuburilor de gheață și a alimentelor foarte dure reprezintă, de asemenea, un obicei vicios care poate dăuna dinților.

Efecte

Aceste obiceiuri sunt dăunătoare arcadelor dentare deoarece acționează ca un traumatism, care, dacă se produce repetitiv, poate determina fisuri și chiar fracturi ale dinților, probleme la nivelul gingiilor sau pot duce la uzuri patologice ale smalțului dentar.

Recomandări Se indică stoparea, cât mai rapid posibil a acestui obicei. Medicul stomatolog poate realiza tratamentele, în cazul în care această parafuncție a determinat probleme dentare sau parodontale. Aceleași aspecte sunt recomandate și în cazul mestecării intempestive a cuburilor de gheață sau a alimentelor foarte dure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *